Novi Sad
26.07.2010.
12:34 > 06:41
Tri sedmice nakon protesta biciklista da im se dozvoli prolaz kroz centar grada, iz Gradske kuće nema nikakvog odgovora na peticiju koju je potpisalo 200 ljudi.
  • pera

    06.03.2012 16:13
    5000 za voznju bicikla u pesackoj zoni i to neadek
    mora da se navucu plate za birokratiju brate ,to su nasi realni izvori`kazne !!! 5000 hiljada sto sam usao u pesacku zonu biciklom u Pirotu a da nije bilo nikakvog znaka !!! policajac mi kaze znak je na drugom kraju pesacke zone ??? jedan znak a tri ulaza ???
    lici mi na bugarsku policiju koja stavi znak da sakupi za pivo . neka nam je bog na pomoc .
    sanjao sam da zivim u zakonom uredjenoj drzavi da znam sta mogu a sta ne a ono mrak !
    bar pesaci da idu normalno .volovi se bolje krecu !
  • piplfoks

    03.08.2010 08:41
    Ja se vozim i dalje a za kazne me bole đon. A isto tako me bole i za one što misle da je Zmaj Jovina igralište za trogodišnju decu, dok pijuckaju kafu u istim onim baštama zbog kojih ni biciklisti ni pešaci ne mogu pošteno da prođu.
  • Vaskez NS

    29.07.2010 12:09
    Sećam se...
    ...jedared kao mali dok sam vozio bicikl po trotoaru oko svog bloka, neki stari čika me nagrdio zbog toga. Meni je bilo jako krivo jer nisam imao gde drugo da vozim a bojao sam se da vozim po drumu gde ima automobila. Elem, dame i gospodo koji volite svoju decu - pa i oni će jedared da nauče voziti biciklo, i mnogi će to zavoleti. A jednog dana će i vaša deca porasti. Zar ne želite da im vi već sada obezbedite prolaz kroz centar grada ili ćete biti mirniji ako budu morali da biciklom voze tam' gdi idu i veliki gradski autobusi i kamioni ? Hm ?
  • VanGogh

    29.07.2010 08:55
    Najpre da kažem da sa gađenjem sam pročitao repliku Vaskezu u kojoj se koristi nesreća jednog malog dečaka da bi se stekla neka prednost u raspravi.
    Što se tiče opasnosti u pešačkoj zoni koji prete od biciklista, mislim da je mnogo veća opasnost od prolivanja vrele kafe sa nekog "baštenskog" stola, ili ozleda od slomljenih čaša, ili opekotine od bačenih pikavaca, ili ulepljivanje u bačenu žvaku, ili okliznuće na prosuto ulje od kokičara, ili udisanje isparenja od nitro farbe u spreju instant-kič umetnika, ili saplitanje o kutije na kojima stoji roba prodavaca raznih džidža itd.
    Ukoliko zaista smatrate da nije potrebno da se omogući prolaz biciklistima kroz zonu, onda molim vas da se prvo obratite gradonačelniku i članovima gradskog veća da se ne dovoze kolima do same gradske kuće, nego da se lepo parkiraju kod koprivića pa klaj, klaj do posla, pa ko koliko uzmogne.
  • Rade

    28.07.2010 21:57
    Vozim bajs i jeste mi u neku ruku bezveze sto je pocelo da se naplacuje, ali ako cemo realno jesam da se naplacuje maminim i tatinim sinovima koji nisu od kuce poneli opstu kulturu i zanimljivo im je da prolete sto blize pesaku ne bi li ga/je uplasili, ali da se napise kazna i nekome ko vozi skoro sporije nego pesak, to je stvarno...
    Znaci, jesam za kazne ali ne svakome!!
  • Nenad

    28.07.2010 17:04
    Vozio sam do sada bicikl kroz centar i nikad ništa ni nalik incidentnoj situaciji nisam prisustvao.
    Želim ovim putem da obavestim sve gunđavce kako nameravam da to i dalje činim. Policija može samo čežnjivo da me isprati pogledom.
    Hvala na pažnji.
  • @G:

    28.07.2010 13:23
    ''Prema MKB-10 shizofrenija se definiše kao teški duševni poremećaj koji se karakteriše poremećajem mišljenja i pažnje (percepcije), a afekat je neadekvatan (neskladan) i otupljen.''

    У мојим коментарима не нађох ни један разлог за препоручену посету доктору.

    Уколико је изношење сопственог мишљења, које се разликује од Вашег, довољан разлог за вређање слободно изволите.
  • G

    28.07.2010 11:42
    @@lala: gospodine, ja vam lično urgiram da posetite neuropsihijatra. U istoriji Novog Sada se još nije desilo da neki biciklista životno ugrozi nekoga u centru, te je stoga vaše strahovanje izrazito patološko, i ima sve elemente šizofrenije.
  • juliet's muffin

    28.07.2010 08:26
    a da naprosto
    Siđete sa bicikla tih 200 metara ili koliko već i prestanete da smarate?
  • @lala:

    28.07.2010 08:08
    ''...da se izvuce biciklisticka staza kroz Modene i Njegosevu da bi biciklisti koji idu na fakultet/posao mogli tuda da prodju, a ne da rizikuju vozeci Bulevarom Mihalja Pupina/Uspenskom.''
    А како сте замислили да стигнете до Његошеве и Модене? Ваздухом? Дакле, ризик је вожња бициклом одрасле особе Булеваром и Успенском а нема ризика за пешаке и децу у пешачкој зони? Ма причајте ми нешто о томе.
    То што бринете о здравом ваздуху за децу - и ви удишете тај 'здрав' ваздух.
    Нереалан је захтев и узалуд га браните.
  • lala

    27.07.2010 22:04
    Ljudi i dalje ne shvataju sustini ovog zahteva. Mi trazimo da se izvuce biciklisticka staza kroz Modene i Njegosevu da bi biciklisti koji idu na fakultet/posao mogli tuda da prodju, a ne da rizikuju vozeci Bulevarom Mihalja Pupina/Uspenskom. Ukoliko bi se takva staza napravila u centru policija bi i dalje mogla da kaznjava sve bicikliste koji voze preko Pozorisnog trga/Porte/Zmaj Jovine/Dunavske/ostatka zone i na taj nacin ugrozavaju pesake, a i nama biciklistima koji zivimo zdravim zivotom i ne zagadjujemo vazduh vasoj deci bi se dala mogucnost da nastavimo takav zivot bez krsenja zakona. As simple as that....
  • Dukelander

    27.07.2010 20:29
    :D Ne treba da brinete za mene. Ja kroz pešačku zonu idem isključivo peške, ponekad protrčim, a uvek se igram atletike pa preskačem stolove, konobare, autiće na baterije i prosjake u dalj i u vis.
  • @Dukelander:

    27.07.2010 18:01
    Онда да не бринемо за Вас када Вас буду јурили они силни људи што беху и што ће бити погажени од бициклиста.
    Можда ипак мало... треба покренути ту масу од 100-тинак кг...
  • 27.07.2010 15:18
    PEŠAČKAAAAA !
    naziv joj kaže krdo na dva tščka !!!
  • Dukelander

    27.07.2010 15:02
    Heheh, imam skoro 100 kg, oko 2 metra i umem dobro da potrčim.
  • SiX

    27.07.2010 12:47
    Deca
    Tačno se može videti ko ima a ko nema decu pa je očito da nema razumevanja zašto roditelji strahuju od biciklista na mestima gde im se ukrštaju tokovi.
    Takođe, jednog dana će razumeti zašto dete voli da prošeta kroz centar grada (isto kao i odrastao čovek).
    U Grazu i Zagrebu idu tranvaji groz najuži centar, jel to znači da i u NS treba težiti ka tome.
    Pešačka zona traba da je za pešake a bic. staza za bicikliste. Tačno je da volovi kod futoške idu biciklističkom i prodaju koješta, ali to nema veze sa pešacima u pešačkoj zoni.
  • @Vaskez NS:

    27.07.2010 11:43
    И несретном Давиду Добријевићу су родитељи објаснили да се пут прелази на пешачком прелазу!
  • bns

    27.07.2010 11:28
    za Dukelandera
    E, super si objasnio! Ja čak i kad idem tamo di ima pešaka, ne idem nikad brže od 12km/h, dakle sporije nego kada trčim. Ali, vidiš da nekim ljudima ne vredi govoriti. Ako neko hoće da sedi u kafani, a da mu dete trčkara okolo upoznajući behaton i ako su mu biciklisti najveći problem na svetu, onda je on ili mnogo srećan ili čist bezmozgić.
  • bns

    27.07.2010 11:19
    za @Vaskez NS:
    Objasniće mu roditelji. Ako sam ja sa 5 godina mogla ostajati sama kod kuće onda valjda i roditelji mogu objasniti deci odakle im preti opasnost, a odakle ne. Bolje da deci objašnjavaju od najranijeg uzrasta da im je najveća opasnost neukost i lenjost, a ne biciklisti u centru grada.
  • Cale

    27.07.2010 11:00
    Баш ме интересује ко ће клинцима од 3-4 године да
    Kako ces im onda objasniti da ne guraju prste u steker, gledaju levo desno kad prelaze ulicu ili da se ne igraju sa vatrom? Nisu deca bas retardi, a i bicikli ne idu kroz centar cak ni 15 na sat + imaju kocnice.
    Kako ste do sada ziveli sa biciklistima i u pesackoj zoni? Da li se do sada dogodila neka nesreca u pesackoj zoni koju je izazvao biciklista? Ne budite naivni, ovde se radi o jos jednom vidu otimanja para, a vi se nalozili...
  • @Dukelander :

    27.07.2010 10:47
    ''...sutra će na njih naleteti neko ko trči ulicom.''

    У праву сте. Под хитно забранити трчање улицом, нарочито онима ту около 100 кг?
  • Dukelander

    27.07.2010 10:22
    Možemo i obeležiti centar grada kao igralište, postaviti ogradice i slično, ali u tom slučaju se moraju oduzeti dozvole motornim vozilima koja smeju da ulaze u zonu, a njih ima više od 500. Centar igralište, a bulevari trkalište. U centru vaše dete može da zgazi i pešak u trku. Zamislite sad jednog pešaka od 100 kg kako naleće na vaše dete. Samo malo više kilograma ima biciklista. Bicikl se kreće brzinom od 20km/h a čovek u laganom trku 10-15 km/h. Trkački bicikl na pelotonu može da razvije 60 km/h a sprinter na stazi 36 km/h. Brzina trkačkog bicikla na otvorenom drumu je 50 km/h. Računice su jednostavne. Ako ne pazite decu, sutra će na njih naleteti neko ko trči ulicom.
  • Marija

    27.07.2010 10:18
    Isto tako možemo reći neka biciklisti voze bicikle po prirodi, cvrkuću sa pticama, dive se hrastu i ostala patetična sr.... u vašem komentaru. Moje dete živi u gradu i nemam vremena svakog dana da ga vodim u prirodu, nažalost. A da autor komentara o glupim drugaricama i žvakanju plastičnih kašičica provede bar jedan dan nedeljno u prirodi ne bi tako trovao i sejao mržnju u svom komentaru!!!
  • emanon

    27.07.2010 10:02
    @Marija
    "Pešačka zona je jedino mesto gde mogu da pustim dete da trčka i istražuje."

    Bas se pitam sta jedno malo dete moze da istrazuje po pesackoj zoni. Behaton? Razbacane opuske? Zalepljene zvake? Pseci izmet? Vodi ga zeno u prirodu pa neka istrazuje cvece, biljke, insekte, da posmatra ptice, da nauci kako da prepozna hrast, topolu, maslacak, . . . Ili si i ti jedna od hiljade majki koja sedi u basti kafica i ispija espreso, zvace plasticne kasikice, trkeljise o glupim temama sa jos glupljim drugaricama a dete se svrcka izmedju stolova i istrazuje.
  • @Vaskez NS:

    27.07.2010 09:04
    Баш ме интересује ко ће клинцима од 3-4 године да објасни да треба да стану испред или иза 'iscrtane staze' за бицикле када се заиграју са голубовима на Тргу Слободе?
  • Cale

    27.07.2010 08:54
    da jurca biciklovima kroz pešačku zonu?
    Sta pricate ljudi?! Pa ne vozi se bicikl 100 na sat! Pricate o biciklistima kao da su najveca pretnja u saobracaju.
    @Sosa (Šetam decu i moram da imam oči i na leđima da ih neko ne udari biciklom.) Jeste culi da je ikada biciklista pregazio dete? Da li po vama treba oterati bicikliste sa keja?
    @Marija(Pešačka zona je jedino mesto gde mogu da pustim dete da trčka i istražuje.) Pa isto tako ga mozete voditi u park, na strand itd.
    Stvarno ne znam da li su ljudi izgubili pamet...
  • Vaskez NS

    27.07.2010 08:28
    Amsterdam... ?
    Ne mogu da verujem da ljudi koji imaju isti cilj - zdrav životni prostor za sebe i svoje potomstvo guraju "svoje" kao dva jarca na balvanu. Balkanski sindrom, šta li je...? Upotreba bicikala treba da se motiviše jer doprinosi smanjenju zagađenja i saobraćajne gužve a što je u interesu i dece i šetača u pešačkoj zoni. Kako bi se našao kompromis da se jedni drugima ipak ne nađu "na putu" iscrtavanje staza je zaista fenomenalno rešenje. Nemojte mi reći da je centar Novog Sada baš toliko mali. A bio bi još i veći da gradski oci nisu dali dozvole za toliko kafanskih bašti na sred šora. Bilo bi mesta i za decu koja trčkaju i istražuju i za bicikliste i - mirna Bačka.
  • emanon

    27.07.2010 08:17
    A sta onda biciklista da radi kada mu biciklisticku stazu na bulevaru Oslobodjenja okupiraju pesaci? Kada ih upozoris da se ne krecu biciklistickom stazom gledaju u tebe kao goveda "ma dje bolan onda da idem". Kako voziti bickli biciklistickom stazom kod Futoske pijace kada je ista zauzeta kartonskim kutijama raznih sitnih svercera i preprodavaca magle pa kada im se jos okupe musterije hteo ne hteo moras nekog da pokupis biciklom.
  • Marija

    27.07.2010 07:20
    šteta
    Stvarno šteta što se ta kritična masa ljudi nije zauzela za neki pametniji cilj.
    Pešačka zona je jedino mesto gde mogu da pustim dete da trčka i istražuje. Pre neki dan kad je projahala žena na biciklu kroz Portu tik do njega,poludela sam!!! bezobrazluk!!!i treba kažnjavati takve stvari!
  • bns

    27.07.2010 06:55
    za Nslala i Lsla
    Lala ima pravo....evo link za Nslalu http://www.zakoni.rs/zakon-o-bezbednosti-saobracaja-na-putevima/
    Lepo bi zaista mogli staviti stazu u centru, a Bubnjević je kao neki gradski sekretatr za saobraćaj, a nema pojma ništa o slovu zakona koji se odnosi na njegov resor. Sramota!!! U Zakonu o saobraćaju lepo su definisane i biciklističke staze i trake, nekla čita i shvati već jednom razliku. Amater.
  • 27.07.2010 05:46
    Gradska kuća NIJE NADLEŽNA ZA VAŠ ZAHTEV.
    Ona može da promeni namenu ulice i da je otvori za saobrćaaj ali ne i da dozvoljava prolaz BICILISTIMA kroz PEŠAČKU ZONU !!!
    Rodni Advokat bi to morao da zna ...
  • Sosa

    27.07.2010 05:40
    Svašta !?
    Sačuvaj Bože oko čeka se sve pravi halabuka u ovom gradu. Oće njih 200 da jurca biciklovima kroz pešačku zonu! Pa hajde onda i motorima do 50ccm2 da isto mogu. Pa će biti situacija kao na Keju. Šetam decu i moram da imam oči i na leđima da ih neko ne udari biciklom.
  • 26.07.2010 18:39
    NARAVNO ... treba i neki magarac na biciklu da odvali neko dete od život da bi se prizvalo još jedno pleme na dva točka pameti
  • 26.07.2010 15:57
    @Nslala
    Procitaj clan 7 Zakona o bezbednosti saobracaja pre nego sto napises tako nesto :)
  • nslala

    26.07.2010 14:40
    hahaha
    Zamalo si pogodio!
  • @nslala

    26.07.2010 13:32
    ovaj pijan a ti vlan bubnjeviceve partije zaposlen negde u jkp
  • nslala

    26.07.2010 13:20
    @Lala
    Jesi l' ti pijan?
  • lala

    26.07.2010 12:54
    Joj, ko nama vodi grad. U zanoku lepo pise da se po biciklistickoj TRACI krecu biciklisti i motori, a po biciklisticoj STAZI samo biliklisti!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna